Miksi viskeraalirasvan vähentäminen on tärkeää puhuttaessa painonhallinnasta?

Tiesitkö, että vatsan alueelle kertynyt rasva, eli viskeraalirasva, on erityisen haitallista terveydelle? Se on merkittävä riskitekijä mm. sydänsairauksille, diabetekselle ja rasvamaksalle. Viskeraalirasva ei ole pelkästään ylipainoisen vitsaus, myös hoikilla voi olla liikaa viskeraalirasvaa. Koska viskeraalirasva sijaitsee vatsaonteloissa sisäelinten ympärillä, se ei välttämättä näy päälle päin.


Miksi viskeraalirasva on niin vaarallista?


Viskeraalirasva on aktiivista rasvaa, joka erittää hormoneja ja tulehdusvälittäjäaineita, jotka voivat vahingoittaa elimistömme terveyttä. Se voi johtaa seuraaviin ongelmiin:


  • Sydänsairaudet: Viskeraalirasva lisää LDL-kolesterolin ("huonon" kolesterolin) ja triglyseridien pitoisuutta veressä sekä alentaa HDL-kolesterolin ("hyvän" kolesterolin) pitoisuutta. Tämä voi lisätä riskiä sydäninfarktiin ja aivohalvaukseen.
  • Diabetes: Liiallinen viskeraalirasva sisäelinten ympärillä voi vaikeuttaa insuliinin toimintaa, mikä aiheuttaa riskin sairastua tyypin 2 diabetekseen.
  • Rasvamaksa: Liika viskeraalirasva kertyy myös maksaan ja aiheuttaa rasvamaksan indikoiden samalla hiljaisesta tulehduksesta. Hiljainen tulehdus voi hoitamattomana edesauttaa syövän syntyä.
  • Syöpä: Liiallinen viskeraalirasva vatsaonteloissa on yhdistetty kohonneeseen riskiin sairastua tiettyihin syöpiin; kuten rinta- ja suolistosyöpään.

 

Miten voin vähentää viskeraalirasvaa?


Viskeraalirasvan vähentäminen on tärkeämpää kuin pelkkä painonpudotus. Tässä keinoja viskeraalirasvan vähentämiseksi:


  • Terveellinen ruokavalio: Syö runsaasti hedelmiä, vihanneksia, täysjyvätuotteita ja vähärasvaisia proteiineja. Vältä pitkälle prosessoituja elintarvikkeita, lisättyä sokeria ja tyydyttyneitä rasvoja.
  • Liikunta: Harrasta säännöllistä liikuntaa; erityisesti aerobista liikuntaa kuten reipasta kävelyä, juoksua tai pyöräilyä. Pyri liikkumaan reippaasti ja siten, että liikuntaa olisi vähintään 30 minuuttia päivässä.
  • Stressinhallinta: Liiallinen stressi voi lisätä viskeraalirasvan määrää. On hyvä löytää keinoja hallita stressiä. Meditaatio tai kehoa huoltavat harjoitukset, joissa käytetään rauhoittavaa syvähengitystekniikkaa, ovat hyväksi. Myös riittävä yöuni on tärkeää.


 

Lue lisää: Mitä eroa on ravintovalmentajalla ja ravintoterapeutilla ?
Mittaaminen ja tuki

Jos olet huolissasi viskeraalirasvan määrästäsi, voit keskustella asiasta lääkärisi kanssa. Myös ammattitaitoinen hyvinvointivalmentaja voi auttaa sinua viskeraalirasvan vähentämisessä elämäntapaohjeistuksen ja ravintovalmennuksen avulla.


Selvittämällä ensin viskeraalirasvan määrän annat itsellesi mahdollisuuden katsoa totuutta suoraan silmiin. Se voi olla sysäys, jonka tarvitset uusiin terveempiin elintapoihin, joiden avulla voit ennaltaehkäistä monia sairauksia, parantaa elämänlaatuasi sekä auttaa itseäsi saavuttamaan painonpudotustavoitteesi.

 

Oletko valmis ottamaan ensimmäisen askeleen kohti terveempää elämää?


VARAA TÄSTÄ AIKA VELOITUKSETTOMAAN TARVEKARTOITUKSEEN
Ravintovalmentaja apuun painonhallinnassa

Tutkittuun tietoon perustuva ravintovalmennus


  • painonhallinta
  • liikunta- ja urheiluravitsemus
  • erityisruokavaliot toiminnallisista vatsavaivoista kärsiville (IBS)
  • vegaaniruokavalio 
  • kasvisruokavalio, pescovegetaristi, flexaus, lacto-ovo-vegetaristi, lactovegetaristi, pollovegetaristi

Lue Riitan suositus:




"En olisi tähän itse pystynyt ilman Sarin ravintovalmennusta. Olen saanut paljon hyviä neuvoja ja kannustusta läpi projektin syömällä vatsani täyteen terveellistä ruokaa. Pieniä retkahduksiakin on matkalle sattunut, mutta Sarin kannustuksella olen palannut taas oikealle tielle.


En lähtenyt tavoittelemaan suurta painonpudotusta, vaan opettelemaan syömään terveellistä ruokaa säännöllisesti. Sivutuotteena painoakin on lähtenyt mukavasti. Nyt on energisempi olo ja jaksan pitkiä työpäiviä paremmin. Käyn myös säännöllisesti liikkumassa Sarin vetämillä Myover40 -tunneilla kahdesti viikossa. Vielä on polvilla liikaa painoa eli jatkamme Sarin kanssa vielä matkaa kohti hyvää oloa.


  • Paino: -10 kg
  • Vyötärönympärys: -10cm
  • Kehon rasva: -5kg (10 x 500g voipakettia)


Tämä tulos saavutettiin 2 kuukauden aikana. Jos edes vähänkin harkitset itseesi panostamista, niin suosittelen Sarin ravintovalmennusta lämpimästi. Kerron mielelläni omasta prosessista lisää. Sarin kautta minuun voi ottaa yhteyttä."


Riitta, Lappeenranta


Kenelle ravintovalmennus on tarkoitettu:


  • Ravintovalmennus on tarkoitettu jokaiselle riippumatta siitä, minkä ikäinen tai kokoinen olet.
  • Ravintovalmennuksen tarkoituksena on henkilökohtaisesti varmistaa, että saat ravinnostasi oikean määrän energiaa ja ravintoaineita huomioon ottaen ravinnontarpeesi, joka on jokaisella yksilöllinen riippuen esimerkiksi iästä, työstä, liikunnan määrästä ja kehonkoostumuksesta.
  • Ravintovalmennuksen avulla pystyt saavuttamaan terveyttä edistävän ruokavalion, jonka avulla saavutat optimaalisen ihannepainosi ja terveyttä huokuvan kauniin ulkonäön näkemättä nälkää.

Tarina


  • Pseudotieteestä ravitsemustieteeseen!

    Käytän ravintovalmennukseni perustana tiedettä, koska haluan valmentaa turvallisesti tutkittuun tietoon perustuen. Teen työtäni sydämestäni auttaakseni ihmisiä terveempään elämään. Helpotan ihmisten elämää myös niissä asioissa, joissa itse aikanaan kompastelin, ettei heidän tarvisi toistaa samoja terveyshömppävirheitä, joita itse olen tehnyt.


    Intohimosta ravitsemukseen, työni on jakaa kaikki se tieto, jonka olen 50 vuoden aikana ravitsemuksesta hankkinut ja osin jo äidinmaidosta saanut. Haluan jakaa omat ravitsemustieteeseen liittyvät ahaa-elämykseni ja tuoda esille sen tiedon, joka toimii ja mille on tieteellistä näyttöä, että se toimii. 


    En valmenna massoille ”kaikille samat ohjeet” -periaatteella”, vaan valmennan vastuullisesti yksilöitä, joista jokainen on erilainen. Tämä tekee ravintovalmentajan työstä nautinnollista ja haasteellista, josta pidän. 


    Perimmäinen syy valmennuksilleni on halu auttaa ja opettaa, jotta oivalluksen kautta päästään lopulta terveempään kehoon, terveelliseen elämäntaparuokavalioon, jonka oppimisen myötä painonhallinta myös onnistuu. 


    Yliopisto-opinnot avasivat silmäni ravitsemususkomuksille, eli pseudotieteelle. Luulin tietäväni ravitsemuksesta kaiken, olinhan harrastanut lajia jo nuoruudesta asti. Tiesin, mikä ruoka vaikuttaa milläkin tavoin ja mitä pitäisi syödä. Kuulen tämän usein asiakkailtani ennen valmennusta. He mielestään tietävät jo kaiken kuinka pitää syödä, mutta silti tarvitsevat apua. Näen entisen itseni heissä. 


    Minäkin uskoin parantaneeni ruokavaliolla itseni suolistosairaudesta, joka diagnosoitiin vuonna 2007 ja sain terveen diagnoosin vuonna 2017 ilman lääkitystä. Olin parantanut itseni sopivalla ruokavaliolla. Tällaista ihmeparantumistahan tiede ei tunnista. Parantumisestani oli kuitenkin tullut minulle uskomusruokavalio eli pseudotieteellinen tosiasia, jota suosittelin melkein kaikille, kunnes lähdin hyvin skeptisenä suorittamaan yliopisto-opintoja ravitsemustieteestä. 


    Tiedonnälkä kasvoi opiskellessa. Halusin tietää enemmän ja pystyä perustelemaan ravitsemusväittämiä faktoilla. Tuntui, että ravitsemusasiat olivat olleet hyvin sotkuinen viidakko, etten tiennyt enää ketä uskoa, joten tämäkin ajoi minua opinnoissa eteenpäin. Halusin lisää vastauksia lehtien ja sosiaalisen median väittämiin. Miksi joku ruoka voi olla yhtä aikaa sekä epäterveellinen että terveellinen? 


    Ravitsemusasioissa on usein nämä kaksi puolta; pseudo- eli uskomustiede ja ravitsemustiede. Pyrin valmennuksessani lähestymään ravitsemusta sen eri näkökohdista, koska oman taustani vuoksi ymmärrän myös heitä, jotka fanaattisesti uskovat pseudotieteeseen.


    Liikuntaravitsemus on myös iso osa työtäni ja sitä mitä haluan tehdä. Liikuntaravitsemuksen tarkoituksena on mitoittaa oikein yhdessä valmentajan kanssa lajin sekä yksilön tarpeet ja tavoitteet kulutusta vastaavaksi. Tällöin päästään tavoitteisiin ja kehitytään omassa lajissa. 


    Vuosien saatossa olen kokenut urheiluun yhdistetyn puutteellisen ravitsemuksen tuomat lieveilmiöt niin personal trainer asiakkaiden, kuin myös itsenikin kohdalla. Haluan auttaa niin nuoria kuin vanhempiakin urheilijoita ja urheilun harrastajia saamaan parhaan potentiaalin irti optimaalisella ravitsemuksella.


    Uskon vahvasti, että myös sairauksia pystytään ennaltaehkäisemään optimaalisella ravitsemuksella. 


    Tarkoitukseni ei ole loukata ketään tällä kirjoituksella. Mielestäni molempia tarvitaan, niin tiedettä kuin pseudotiedettäkin. Uskomustiede on hyvä asia, koska se ajaa tutkijoita tekemään enemmän tieteellisiä tutkimuksia ravitsemukseen liittyvissä asioissa.


Share by: